Bra mat på läger

Bra mat på läger är sådant som håller sig utan kylskåp och som är lätt att packa utan att det
blir förstört. Viss “känslig” mat kan du ha till lägrets första dag. Packa det gärna fryst hemma
och lägg i kylväska. Det är förstås också viktigt att du tycker om maten. Test-ät gärna rätterna
hemma innan, särskilt om du har barn som ska med på lägret! Här kommer några tips. Vi
hoppas kunna fylla på den här listan med fler tips och recept inför kommande läger – kom
gärna med förslag!

Frukost

  • Havregryns- /rågflingegröt med t.ex. russin, nötter och frön. Torrmjölk för den som
    gillar det.
  • Bröd som håller länge: knäckebröd, grovt kompakt bröd som t.ex. rågbröd.
  • Bröd som bakas på plats i en stekpanna (gärna kvällen innan) – ta med mjöl, torrjäst
    och salt. En gryta funkar som degbunke.
  • Ost och smör. Djupfrys gärna innan avfärd, packa i tidningspapper/ i kylväska. Lägg
    smöret i en tät burk! Frysta mjölkpaket fungerar som kylklampar om du har kylväska.
  • Kaviar och annat pålägg på tub.
  • Jordnötssmör och liknande. Honung.
  • Kaffe (kokkaffe, snabbkaffe…), te, juicekoncentrat, blåbärssoppa (pulver),
    nyponsoppa (pulver).

Lunch/ utflyktsmatsäck

Gör lunchen enkel så det blir smidigt mitt i allt annat som händer på lägret! Mackor och frukt
duger ofta jättebra, men är det en kall dag kan det vara gott med något varmt.

  • Soppa, gjord av färska eller torkade rotfrukter/grönsaker. Potatis- och purjolökssoppa,
    tomatsoppa på burktomat…
  • Pulversoppa, t.ex. blåbärssoppa, nyponsoppa, svampsoppa, mexicanasoppa,
    minestrone… Är det utflyktsmatsäck, är det smart att ha med soppan färdig i termos.
  • Dricksvatten i flaska till utflykten.
  • Mackor
  • Färsk frukt, råa morötter
  • Nötter/frön och torkad frukt
  • Kex/skorpor
  • Godis för ”akutläge” när någon blir trött, det blåser motvind, någon har skadat sig etc.

Middag

Tänk på att det går bra att göra samma rätt två eller flera gånger, för enklare planering.

  • Pasta med torkad köttfärssås (se recept nedan) eller torkad vegfärssås
  • Pasta med ost. Parmesanost är ett bra tips! Den håller sig fint eftersom den är så torr.
    Annars är ostsås ett bra sätt att använda ost som blivit för “svettig” i sommarvärmen.
    Ost av typen Herrgård blir gärna för seg i ostsås. Präst- eller Västerbottenost funkar
    bättre. Lägg gärna till svamp (kan torkas) eller fläsk om du vill ha mer smak. Ädelost
    är gott att ha i pasta.
  • Linsgryta med ris/pasta/potatis. Linser går snabbt att laga till och ger ett bra
    proteintillskott. Även kikärtor och bönor funkar bra, fast behöver blötläggas och har
    längre koktid (då är det bra att koka över eld, så du sparar bränsle till stormköket.
    Färdigkokta bönor är förstås ett alternativ men ger större packning än torra.
    Soltorkade tomater och tomatpuré på tub kan vara bra ingredienser i en gryta.
  • Rödbetssoppa/-gryta på torkade rivna rödbetor är gott och färgglatt!
  • Falafel – gör egna kikärtsbollar och stek i olja. Ät med ris eller t.ex. tortillabröd,
    grönsaker och kanske någon sås.
  • Ris med curry, russin, stekt lök, jordnötter m.m. Enkelt och gott.
  • Potatismos med konserverad makrill i tomatsås eller fiskbullar. Pulvermos eller mos
    av färsk potatis. Makrill i tomatsås och fiskbullar är inte kylkonserv, så det går bra att
    ha under hela lägret.
  • Potatismos med korv på burk. Det finns varmkorv på burk som inte är kylkonserv
    (t.ex. Bullens). Kolla vad som står på förpackningen! Även salami och ölkorv går bra
    att ta med på läger då de är kallrökta och torkade.
  • Wok med nudlar och grönsaker. Bra ingredienser att packa med är t.ex. morötter, kål
    och lök, broccoli, chilifrukt, färsk ingefära, cashewnötter, olja och soja. Rotfrukter och
    grönsaker kan torkas hemma och läggas i blöt innan tillagning för ännu lättare
    packning. T.ex. äggnudlar är matigare än snabbnudlar.
  • Tacos/tortillas med tillbehör. Ost, tacosås, majs på burk (eller torkad majs som
    blötläggs och kokas upp), grönsaker, lök…
  • Pannkakor/kolbullar/rårakor/raggmunkar. Kolbullar är en tjock pannkaka utan ägg och
    mjölk (recept finns på internet). Dessa rätter förutsätter bra möjligheter att steka, helst
    över öppen eld. Färska ägg går bra att ta med men är svåra att packa. Ägg finns även i
    pulverform. Stekt fläsk är ett bra tillbehör som även ger stekfett.

Efterrätter och godis

  • Hittar du blåbär eller hallon, kan du göra paj till efterrätt. Ta med lite extra mjöl, smör
    och socker (och kanske vaniljsåspulver) om du längtar efter det!
  • Opoppade popcorn är lätt att ta med och kul att göra. Risk för bränd botten på grytan –
    ta det försiktigt!
  • Grillade eller stekta äpplen med t.ex. kanel är gott!
  • Smågodis är bra att ha med, särskilt om det skulle bli kallt och regnigt. Att krypa in i
    tältet med en bok eller kortlek och en påse godis kan bli dagens höjdpunkt!

Torkning av friluftsmat

Rotsaker och potatis i tunna bitar eller grovrivna på rivjärn. Broccoli/vitkål i små bitar,
majskorn, tunt skivad purjolök, äpplen i tunna klyftor…
Förväll rotfrukter och grönsaker (gäller inte äpple och purjolök) 1-3 minuter. Lägg på en plåt
med smörpapper och torka i ugnen. Max 50 grader, håll luckan på glänt med hjälp av en
träslev. Torka till riktigt hård konsistens.

Köttfärs är lätt att få riktigt bra. Använd magert kött som nötfärs. Stek köttfärsen helt klar.
Lägg den stekta färsen i en sil och häll kokhett vatten över så att allt fett rinner av (gör inte
detta i vasken, då det kan sätta igen avloppet). Lägg färsen på en plåt med smörpapper och
torka i ugnen på 50 grader med luckan på glänt. Torka tills konsistensen är riktigt hård och
knastrig. Även tunna skivor av kött går bra att torka. Ett förslag är att torka färdigt renskav
som kan köpas fryst. Torkas på samma sätt som köttfärs! Renkött finns förstås också
färdigtorkat att köpa, t.ex. via webbshop.

Vegetariska alternativ till kött och färs finns i torkad form, t.ex. sojabitar.
De torkade råvarorna förvaras torrt, mörkt och svalt. Torkat kött kan med fördel förvaras i
frysen fram till avfärd. På lägret förvaras maten vattentätt. Ett bra sätt är att packa varje
ingrediens för sig i en papperspåse. Påsarna läggs sedan i en större, vattentät påse.

Torkad köttfärssås – så här lagar du till den ute

Koka upp vatten. Lägg i torkad köttfärs/vegfärs tillsammans med t.ex. torkade rivna morötter,
soltorkade tomater och torkade majskorn. Låt stå en stund så det torkade sväller och mjuknar.
Stek hackad gul lök och ev. vitlök i smör/olja. Lägg löken i grytan med de torkade
ingredienserna. Koka det hela tills det är mjukt. Krydda med t.ex. tomatpuré, salt, svartpeppar
och oregano.

En annan variant är att laga såsen på torkad färs men tillsammans med krossade tomater på
burk, om du inte gillar smaken av torkad tomat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *